مشاوره مدیریت از جمله حوزههایی است که در سالهای اخیر در کشورمان رونق چشمگیری را تجربه کرده است. این رشته شاید نزدیک به صد سال در دنیا سابقه دارد و همیشه تا امروز در حال رشد و توسعه بود هاست.
اصطلاح مشاوره مدیریت اما در سال های اخیر و به دلیل احساس نیازهای مدیران هوشمند و نسل جدید بیشتر به گوش می رسد.
مشاوره مدیریت و حوزه مشاور استراتژیک، مجموعهی گستردهای از فعالیتها و فرایندهای مرتبط با کسب و کار را پوشش میدهد. مشاوران مدیریت در زمینههای مختلفی از استراتژی و طراحی بیزینس پلن، فروش و مارکتینگ، تحقیقات بازار، منابع انسانی و HR، بهبود عملکرد و بهینه سازی فرایندها، بازاریابی دیجیتال یا DiGital Marketing، مدیریت مالی و فاینانس، برندینگ و ریبرندینگ، صادرات و واردات، فناوری اطلاعات و تحول دیجیتال و بعضی همچون گروه مشاوره مدیریت و توسعه سرمایه ملکا در حوزه توسعه سرمایه، مشاوره درآمدزایی و ذخیره منابع مالی فعالیت میکنند.
تعریف مشاوره مدیریت | نقش مشاور مدیریت چیست؟
مشاور مدیریت یا مشاور سازمان، فردی است که میتواند روی افراد سازمان، تصمیم گیران و بدنه سازمان اثر بگذارد، اما به عنوان مشاور از قدرت مستقیم اجرایی برخوردار نیست.
بنابراین تفاوت اصلی مدیر و مشاور در این خواهد بود که : مسئولیت اقدام و اجرا و تصمیم بر عدم اجرا، بر عهدهی مدیر است. اما وقتی پای مجموعهای از فعالیتها در میان باشد یا هر شکلی از کمک کردن درباره روش، روند، ساختار، نحوه و محتوای این فعالیت ها مورد بحث باشد، نقطه ایست که پای مشاور در میان است.
جالب است بدانید که در دنیای واقعی نقش مشاور به همین موارد فوق محدود نبوده و گاهی اوقات، بخشهایی از اجرای کار طبق ساختار مشخصی به مشاور مدیریت واگذار میشود. به طور مثال وقتی شما مشاور مدیریت را در نقش اجرایی، یا به عنوان مدیر منابع انسانی، مدیر استراتژیک یا در هر نقش اجرایی وارد چارت سازمانی خود کنید و به او طبق یک فرایند مشخص اختیارات مدیریتی و اجرایی تفویض می کنید.
مشاور مدیریت چه نقش هایی دارد؟

کارشناسان مختلفی موارد زیر را به عنوان نقش های مشاور مدیریت در دنیای واقعی فهرست کردهاند:
-
مشاور دانا یا متخصص:
وقتی مشاور در این پوزیشن قرار دارد، کارفرما معتقد است که در یک زمینهی خاص، دانش کافی ندارد و احساس نیاز می کند به سراغ مشاور برود. اگر شما به عنوان کارفرما نمیدانید که راه اندازی یک کسب و کار در شهرهای دیگر کشور چگونه است به سراغ مشاور و تیم های مشاوره میروید. گروهی که در این زمینه تجربه داشته یا پیش از این به شرکتهایی با خواستهی مشابه کمک کرده باشد.
اگر هم قصد توسعه یا انتقال کسب و کارتان به یکی از کشورهای همسایه شمالی و جنوبی ایران، همسایگان غربی ایران یا شیخ نشینان حاشیه خلیج فارس را دارید باید سراغ تیمی بروید که تجربه صادرات و کارآفرینی در کشورهای همسایه ایران را داشته باشند و بتوانند آنچه که روی کاغذ به شما می گویند، در واقعیت اجرایی کنند. امری که در سابقه موفق و عملگرایانه گروه ملکا و موسس آن دکتر رضوان ملکی به خوبی دیده می شود.
-
درمان کننده سازمان:
در این وضعیت، کارفرما یا مدیر سازمان معتقد است که مشکل یا مشکلاتی وجود دارد اما قادر به حل آن نبوده است. او شاید حتی اثرات و عوارض این مشکلات را هم میداند. اما می خواهد ریشهی مشکل و روش صحیح حل مشکل به صورت دائمی را بداند. وقتی مدیر یک شرکت میبیند که فروش و درآمدزایی مجموعه افت کرده یا انگیزه کارکنانش به طرز محسوس و همه گیر کاهش یافته است. از یک مشاور کمک میخواهد تا:
- مشکل سازمان یا مدل مدیریتی چیست؟
- ریشه های مشکل از کجا است و آنها چه هستند؟
-
تعدیل کننده و تسهیل گر فرایندها:
در این حالت، کارفرما معتقد است از دانش و اطلاعات کافی برای حل یک مسئله برخوردار است. اما در عین حال نیاز دارد کسی از بیرون به تسریع و بهبود فرایند حل مسئله کمک کرده و مسیر را تسهیل کند. در این وضعیت مشاور، به عنوان فرد بیرونی که سوگیریهای داخلی و قضاوت پیشین از شرایط ندارد، مدیریت جلسه و مسیر جستجوی پاسخ را بر عهده می گیرد.
-
بازوی اجرایی و سازمانی – ورود به چارت سازمانی:
در این حالت، مشاور برخلاف اسم مصطلح خود، قرار نیست تنها مشورت بدهد. بلکه قرار است به یک بازوی اجرایی و اتفاقا قدرتمند تبدیل شود. به عنوان مثال، مشاورانی که جهت تهیهی طرح های توجیهی یا طرح های تجاری مشغول هستند در واقع در حال انجام کاری هستند که که خود کارفرما باید آن را انجام دهد.
-
تأمینکنندهی مشروعیت مدیریت و ابزار سیاسی رهبری:
گاهی اوقات مدیران در مواجهه با سایر ذینفعان سازمان دچار مشکل و تعارض میشوند. مثلاً میخواهند تعدادی از کارمندان را اخراج کنند، اما به دلیل ملاحظات مختلف یا عدم توانایی در توجیه بقیه افراد از عهدهی این کار برنمیآیند یا هزینه و اثر منفی آن را بالا میدانند. یا حتی در نقش پیمانکار برای یک کارفرمای بزرگ تر، میخواهند دیدگاه خود را به کارفرمای خود پرزنت کنند، اما این کار برایشان دشوار است.
در این زمان مشاوران استخدام میشوند تا نقش توجیهکنند و اقناع کننده را بر عهده بگیرند. حتی در بسیاری مواقع مدیر بار روانی اخراجها را به مشاور منتقل کرده و از زیر این فشار خارج می شود.
یا وقتی در نقش پیمانکار قرار دارید، از اعتبار و برند مشاور استفاده می کنید و نظرتان را تحمیل می کنید.
-
کاهش ریسک تصمیم گیری و حل تعارضات سازمانی:
گاهی مدیران و رهبران سازمانی احساس میکنند بعضی تصمیمات، ریسک زیادی دارند و اگر نتیجهی آنها مطلوب نباشد، یک پاسخ محکم و قانع کننده به همکاران، کارکنان، سهامداران و هیئت مدیره بدهکار هستند. بنابراین ممکن است مدیر و تصمیم گیرنده اصلی، از یک فرد مشاور یا گروه مشاوره مدیریت استفاده کند و نظرش را اعمال کند. در این حالت گروه مشاوره نقش ضربه گیر سازملان در صورت عدم موفقیت طرح را هم بر عهده خواهد داشت

تفاوت مشاوره مدیریت و مشاوره کسب و کار
گروهی از منابع علمی و کتابهای معتبر، دو اصطلاح مشاور مدیریت -Management Consultant و مشاور کسب و کار – Business Consultant را به شکل مترادف و به جای هم به کار میبرند.
اما برخی منابع و کارشناسان این حوزه ترجیح میدهند معنایی متفاوت برای این دو اصطلاح در نظر بگیرند. اما بد نیست از این تفاوت اطلاع داشته باشید و در خواندن متنها و مقالات مد نظر داشته باشیم.
یک:
مشاور کسب و کار به کسی گفته میشود که در مورد فرایندها و پلن های کسب و کار مشاوره میدهد. مشاوران زیر را میتوان به عنوان نمونههای مشاور کسب و کار در نظر گرفت:
- مشاوره منابع انسانی
- مشاوره فروش / مشاوره بازاریابی / مشاوره مدیریت برند
- مشاوره بازاریابی / مشاوره برندینگ
- مشاوره بهبود عملکرد
- مشاوره بازاریابی دیجیتال (یا زیرمجموعههای کوچک آن مثل مشاوره طراحی سایت و سئو)
- مشاوره در امور گمرکی و صادرات و واردات
دو:
مشاور مدیریت کسی است که به مدیران ارشد و تصمیم گیرندگان سازمان مشاوره میدهد و به حل مسائل آنها و دغدغههایشان کمک میکند. در بسیاری موارد حتی نقش کوچ یا منتور تیم مدیریتی را برعهده می گیرند.
قاعدتاً در این سطح، مسائل عملیاتی و اجرایی کمتر مطرح میشوند و موضوعاتی مثل استراتژی، پلنینگ، برندینگ و مشاوره های مالی، پیش بینی آینده کسب و کار و ارزیابی عملکرد و پرفورمنس مورد توجه قرار میگیرند.
مشاوره مدیریت ملکا برای سازمان شما چه کار میکند؟

گروه مشاوره مدیریت ملکا با هدف بهینهسازی سازمان ها، از طریق مشاهده، آسیبشناسی، شناخت چالش ها و ایجاد همگرایی سازمانی بین مدیران و نیروی اجرایی و با اتکا به تجربیات چندین ساله سرکار خانم رضوان ملکی در سازمان های معتبر داخلی و بین المللی، همراه با مدیران و رهبران سازمانی میشود تا با استفادهی صحیح از تجربه و دانش گران بهای مدیران هر سازمان و بر مبنای توانایی های نهفته در دل سازمان، توسعه و رشد آن را رقم بزند. بد نیست نگاهی به نام هایی بیاندازید که به تیم مشاوره مدیریت ملکا اعتماد کرده اند.
- پروژه بزرگ ایران مال تهران
- کمپانی اسنوا
- سازمان برنامه و بودجه کشور|
- وزارت جهاد کشاورزی
- اتاق بازرگانی اصفهان
- شرکت اتویانکر آلمان
- کمپانی گرین لایف و هوای پاک
- آژانس تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ راتین
- شرکت فست کلیک
- صبا مال
- شرکت خوگر
- انجمن حمایت از بیماران دیابتی
- شرکت فروشگاه های زنجیره ای رفاه
- مجموعه هتل های جهانگردی
- شرکت ماکیان نوآور
ملکا با همکاری مشاوران برگزیده و کارشناسان برندینگ ایران، تولدی دوباره برای نام و برند شما و آغازی دوباره برای سفر به سمت موفقیت و رسیدن به اهداف والای سازمانی رقم خواهد زد.